Hoogsensitiviteit En Werk: Praktische Tips Voor Een Gelukkig (Werk)Leven

Onderzoek stelt vast dat 15% tot 20% van de bevolking als hoogsensitief kan worden beschouwd. De kans is dus erg groot dat jij iemand bent óf kent die hoogsensitief (‘hooggevoelig’) is.

De term ‘hoog sensitief persoon’ of HSP werd in 1991 voor het eerst gebruikt door Amerikaanse psychotherapeute Elaine Aron. Zij legt uit dat het zenuwstelsel en de hersenen van hoogsensitieve personen anders werken en daardoor prikkels gevoeliger waarnemen. Zo zijn zij vaak gevoeliger voor externe prikkels zoals hard geluid en fel licht, maar ook voor interne sensaties zoals honger, vermoeidheid en emoties. HSP komt bij zowel mannen als vrouwen en bij zowel introverte als extraverte personen voor.
Hoogsensitiviteit is een aangeboren persoonlijkheidseigenschap. Door deze eigenschap lopen HSP’ers een hoger risico overprikkeld te raken. Als je vermoedt dat je zelf hoogsensitief bent, kan het je erg helpen hier meer over te leren om erachter te komen hoe je er het beste mee om kunt gaan.

Wat Zijn De Kenmerken Van HSP?

Hooggevoeligheid uit zich bij iedereen anders. Elke HSP’ers is uniek. Dat maakt het ook lastig om deze persoonlijkheidseigenschap te herkennen. Echter, veel voorkomende kenmerken zijn:

• Je hebt snel last van geluiden om je heen
• Je wordt chagrijnig of functioneert slecht wanneer je honger hebt
• Je vind het fijn om je terug te trekken na een drukke dag
• Sociale activiteiten kunnen je ineens erg moe maken
• De stemmingen van anderen beïnvloeden jouw stemming
• Je wordt zenuwachtig of presteert minder goed als er iemand meekijkt
• Je hebt het snel door wanneer een ander zich niet prettig voelt
• Je doorziet sociale relaties en verhoudingen met gemak
• Je houdt niet van gewelddadige of enge films

HSP En Werk

Zoals je je misschien al kunt voorstellen, kunnen deze eigenschappen zowel positieve als negatieve gevolgen hebben gedurende het werkende leven. HSP’ers hebben unieke eigenschappen, waardoor ze waardevolle medewerkers zijn. Zo hebben ze een uitstekend oog voor details en zijn ze vaak creatief, loyaal en sociaal intuïtief. Daarnaast werken ze zeer zelfstandig en mengen ze zich liever niet in politieke spelletjes. Er zijn echter ook valkuilen. Wanneer een HSP’er zich hier bewust van wordt, kan voorkomen worden dat ze in de weg gaan staan van het leveren van goede prestaties en simpelweg: het hebben van een gelukkig (werk)leven. Hieronder vind je een aantal valkuilen waar HSP’ers last van kunnen hebben.

• Werkomgeving

Veel bedrijven gaan nu over van kleine werkkamers naar grote kantoortuinen. In een open werkruimte lopen collega’s voorbij, wordt getelefoneerd en worden praatjes gemaakt. Dit kan funest zijn voor de concentratie van mensen in het algemeen en van HSP’ers in het bijzonder.
Tip: Je kunt deze afleiding verminderen door een rustige werkplek te kiezen of naar muziek te luisteren. Klassieke muziek en muziek zonder zang stimuleren de concentratie het best.

• Het stellen (en bewaken!) van grenzen

HSP’ers hebben de neiging over hun grenzen te gaan. Dit kan op werkvlak zijn vanwege een grondige of perfectionistische werkwijze. Dit kan echter ook op sociaal vlak gebeuren. HSP’ers zijn gevoeliger voor een onprettige werksfeer of moeizame (werk)relaties waardoor ze sneller emotioneel vermoeid raken. Het kan ook zijn dat te veel sociale activiteiten met collega’s (hoe leuk ook!) tot overprikkeling leidt.
Tip: Het kennen en bewaken van je eigen grenzen is cruciaal voor een gelukkig (werk)leven. Bepaal hoeveel tijd je maximaal aan werk mag besteden, neem genoeg pauzes en overleg wat er precies van je verwacht wordt om overwerk te voorkomen. Bewaak ook de balans tussen je sociale activiteiten en je ‘oplaadmomenten’ gedurende je week.

• Afwisseling & uitdaging

De meeste HSP’ers houden van afwisseling en uitdaging: bij routinematig werk daalt de motivatie snel. Een HSP’er kan dan ten onrechte als ongemotiveerd aangezien worden, terwijl hij/zij enkel meer uitdaging nodig heeft.
Tip: Het kan helpen om veel verschillende werkzaamheden op te pakken en je omgeving te informeren over jouw behoeften.

Welke Type Banen Passen Goed Bij HSP’ers?

Creatief, innovatief & oog voor detail
HSP’ers zijn vaak erg creatief en houden ervan om outside the box te denken. Ze werken grondig en bijten zich graag vast in een onderwerp. Om deze redenen zijn HSP’ers uitstekende onderzoekers. Dit kan op wetenschappelijk gebied zijn, maar ook bijvoorbeeld in het bedrijfsleven (Research & Development).

Afwisseling & uitdaging
Banen waarin veel eigen verantwoordelijkheid en zelfstandigheid worden verwacht passen goed bij de HSP persoonlijkheid. HSP’ers kiezen er daarom vaak voor als zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan.

Nuttig werk
HSP’ers zijn erg bezig met het ‘nut’ van hun werk. Ze willen dat hun werk ertoe doet, in welke vorm dan ook. Dit kan bijvoorbeeld zijn het helpen van mensen via een baan in de zorg (sociale hulpverlener, psycholoog etc). Regelmatig hebben HSP’ers een sterke moraal die zij willen uitdragen. Denk hierbij aan werken voor een non-profit organisatie of stichting.

Herken jij jezelf, of iemand die je kent, hierin? Door te focussen op je krachten en rekening te houden met je valkuilen kun je zorgen voor een gelukkig (werk)leven!